TARIM TURİZM
Semavi dinlerin adını kutsadığı zeytin ağacı ile, yıne aynı kutsallığı taşıyan incir ağacını Urla’da yan yana göreceksiniz. Her zeytinliğin bir incir ağacına sahip olduğunu biliyor muydunuz?
Doğanın cömert davrandığı Urla, sahip olduğu zeytin ağaçları ve tarihte bilinen ilk zeytinyağı işliği ile İskele’de sizi bekliyor. Urla’da zeytin, belki de ülkede yetişen digger zeytin türleri içinde en yağlı olanıdır. Ayrıca, sadece Urla’dan başlayan ve Karaburun’a uzanan dar bir bölgede, dalında olgunlaşan ve ‘’hurma’’ adı verilen bir tür bulunmaktadır. Bölgedeki özek atmosfer koşulları sayesinde ve zeytin hasadının orta dönemlerinde görülen bu doğal olay sayesinde, dalından kopardığınız bir zeytin tanesii afiyetle yiyebilirsiniz.
Tarih öncesinden beri bu coğrafyada var olan ve dünyada medeniyetler kuran meyveler olarak bilinen Üzüm, İncir ve Zeytin ağaçlarının Urla’nın her yerinde bir arada bulabilirsiniz.
Bugün neredeyse ülkemizin tüm enginar ihtiyacını karşılayan Urla, sahip olduğu bu mucizevi bitkiyi geniş mutfak kültürünün içinde çeşitlendirmektedir. Dolayısıyla, Urla’daki herhangi bir öğününüzde enginarla karşılaşmanız çok normaldir.
Nerenciye bahçelerinin bereketli ürünleri ile neredeyse her zeytinliğin sınırlarında dikilmiş nar ağaçlarının bolluğünun ve lezzetlerinin tadına bakmak için de Urla’da olmalısınız.
Urla Bağ Yolu
www.winesofurla.org
İzmir-Çeşme arasında sakin, huzur dolu bir kıyı kasabası düşünün. Berrak suları sizi ferahlatırken, çam ormanlarında doğayı içinize çektiğiniz, bağlarla çevrili vadilerde özgürce dolaştığınız, zeytinliklerinin doğallığıyla büyülendiğiniz, tarih kokan sokaklarda geçmişe dönebileceğiniz, birçok kültüre ev sahipliği yapmış, Ege’nin nadide beldesidir URLA. Antik çağlardan günümüze, bölge adını şarapçılıkla duyurmuş, İyonlar, Persler, Romalılar ve son olarak Türkler tarafından eşsiz ve vazgeçilmez kabul edilmiştir.
Türkiye’de bağcılık dendiğinde akla ilk gelen yerlerden biridir Urla. Verimli bağlarında uluslararası şaraplık üzümlerden Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah (Şiraz), Chardonnay, Alicante Bouchet, Sangiovese, Nero D’avola, Türk menşeili şaraplık üzümlerden, Boğazkere, Bornova Misketi ve Sultaniye üzümleri yetiştirilir. Bu zengin mirasın bugünkü temsilcilerinden Urlice Bağcılık ve Şarapçılık kazandığı başarılarla kendisini ispat ederken, Urla’nın antik üzümlerinden Urla Karası ve Gaydura’yı geliştiren Urla Şarapçılık, Balkanların en yeni teknolojik sistemlerini kullanarak adını şarap dünyasına duyurmuştur. USCA ise yörenin diğer antik üzümü olan Foça Karasıyla üretilen ilk kırmızı şarabın altına imzasını atmıştır. MMG Şarapçılık büyük ses getiren Bornova Misketi ve gece hasatları ile, Mozaik Şarapçılık ise uluslararası yarışmalarda çeşitli ödüller alan şarap dünyasının yeni hibrid üzümleri ile bölgenin adını öne çıkarmaktadır.
Şaraphane ve bağları henüz kurulum aşamasında olan Limantepe ve Urla Bağ Evi de Urla’yı çok yakında Türkiye’nin butik şarapçılık merkezi haline getirme yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.
Urla Bağ Yolu olarak; geçmişin geleceğe taşındığı bu kasabada sizleri aramızda görmekten ve doğanın bizlere sunduğu mucizeleri sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağız.
Zeytin Rotası - Urla’da Zeytinin size anlatacakları var!
www.hicolivoil.com
Antik İon Medeniyeti`nin 12 kentinden biri, Klazomenai... Bugünkü adıyla Urla... Ahlak felsefesinin kurucusu sayılan, düşünce tarihinin önemli simalarından Sokrates'in öğretmeni Anaksagoras'ın, Nobel ödüllü şair Yorgo Seferis'in anavatanı... Neyzen Tevfik'in ney öğrenmeye karar verdiği, Necati Cumalı'nın en güzel eserlerini yazdığı, Evliya Çelebi’nin hurma zeytinini övdüğü, düşünürlerin, şairlerin ve ilklerin ilham kaynağı Urla, tarihe ve engin bir zeytinyağı bilgi birikimine şahitlik eden anıt zeytin ağaçları ile Urla!
Konu Zeytin ve zeytinyağı olunca Urla üzerine söylenecek çok şey var:
Limantepe kazılarında, M.Ö. 3000’den kalma zeytin tanelerini ezmek için kullanılan küçük el havanları, öğütme taşları, zeytinyağını karasudan ayrıştırmaya yarayan seramik kaplar ve daha sonraki dönemlere ait zeytinyağı depoları ile başlar Urla`da zeytinin serüveni. Klazomenai zeytinyağı işliği M.Ö. 6. yüzyıldan günümüze kadar etkisi sürecek zeytinyağı işleme teknolojisindeki önemli yeniliklere öncülük eden ve birçok ilke imza atan Urla’nın en değerli tarihi mirasıdır.
İnsanoğlu, dalında iken bu kadar acı olan bir meyveyi aslında nasıl olmuş da yemeyi akıl etmiştir? Bir görüşe göre bu sorunun yanıtı sadece Urla Yarımadası’nın yerli zeytin cinsi olan Erkence Ağacı ve onun meyvesi olan hurma zeytininde gizlidir.
Yarımadaya denizden esen rüzgârların taşıdığı bir çeşit mantarın etkisiyle, Erkence Zeytin Ağacı üzerindeki zeytinleri dalında olgunlaştırması ile zeytin taneleri daha dalındayken, yörenin çevresel koşullarının yardımıyla tatlanır ve yenilebilir hale gelir. Zeytin tanesinin rengi siyahtan sarımsı kahverengine döner, tane buruşur ve koyu renkli bir hurma tanesine benzer. Dünyada sadece bu bölgede gözlemlenen bu gizemli dönüşüm, insanoğlunun bu acı meyvenin yenebilir olduğunu keşfetmesi ve zamanla onun yağını işlemesi ile sonuçlanmış olduğu savını güçlendirir.
Urla’da gezerken, bölgemizin tarihini kıvrımlarına gizlemiş, sanat eseri edasındaki Anıt Erkence Zeytin Ağaçlarına gözünüz takılır. Urla’nın izini Zeytin Rotasında sürebilirsiniz.
Günümüzden 2600 yıl önce; Urla Limantepe’den tüm Akdeniz Havzası’na Kiklad Kayıkları’yla seramik amforalarda taşınan zeytinyağı ve şarap, bugün bu büyük tarihi mirasın bilincinde olan kıymetli üreticilerimiz tarafından devralınarak yurtiçi ve yurtdışında Urla’nın adı layık olduğu yerlere çıkartılıyor.
Urla, yaşayan gerçek dokusu ile bölgenin tüm diğer turizm çekim merkezlerinden ayrılmaktadır. Özünden koparılmış ve sahte bir film stüdyosu formuna bürünmüş tek gelir kaynağı turizm iken anlatacak hikâyesi kalmamış beldelerin aksine Urla: size gerçek bir hikayeye davet ediyor!
Urla’nın tarım turizmi ve gastronomi turizmi alanında Zeytin Etrafında anlatacağı hikâyelerin bir parçası olmaya ve toprakla yeniden buluşacağınız gerçek deneyimler yaşamaya davetlisiniz.